Bas Förbund logo

Allmänt

Håll ett vakande öga på våra tillhörigheter även under vintern.

Ett meddelande från OMBK.

”En medlem i Oxelösunds Motorbåtsklubb blev utsatt för försök att stjäla en kraftfull motor här om dagen. Som tur var, var en annan medlem uppmärksam och upptäckte stöldförsöket. De hade monterat ned motorn och gömt den under en jolle för senare transport.”

Se gärna till din och grannarnas båtar vid några extra tillfällen även under vinterhalvåret, stöldligor tar inte ledigt.

Kontrollera din båt! Nytt verktyg för egen säkerhetskoll av din fritidsbåt

Tips för vintervilan är att med hjälp av denna webbaserade checklista utföra en säkerhetskontroll på din båt.

 

Mobiltelefon som visar checklista för egen säkerhetskontroll fritidsbåt.

Svenska Båtunionens material för egen säkerhetskoll har funnits i pappersformat och som PDF under många år. När materialet skulle uppdateras och förnyas under 2021 bestämde vi att istället göra det som ett webbaserat verktyg. Egenkontrollen ska vara lika enkel att göra på mobilen som på en surfplatta eller dator. När du genomfört säkerhetskollen för just din båt, sparar du enkelt ned den som en PDF som du också kan skriva ut. Föredrar du att ändå göra en säkerhetskontroll på papper från början, går det utmärkt att skriva ut en checklista från PDF direkt.

Materialet är framtaget av en grupp erfarna båtägare och tidigare besiktningsmän för båtar. Några av dem är ledamöter i Svenska Båtunionens Sjösäkerhetskommitté. Det finns i dagsläget säkerhetskontroll för sju olika båttyper, från kanot upp till segelbåt avsedd för övernattning. Vattenskoter och kontrollpunkter för ribbåt är under arbete och presenteras senare.

Alla kontrollpunkter finns så klart inte på alla båtar, samtidigt finns det säkert kontrollpunkter som tillkommer på vissa båttyper, men som saknas här. Är du ovan eller osäker finns det alltid vänliga kamrater att fråga på båtklubben eller i hamnen, eller tag kontakt med Sjösäkerhetskommittén på sakerhet@batunionen.se med dina frågor om säker båt!

Kontrollera tillsammans, gärna fler gånger per säsong

Målsättning med det nya verktyget är att du som båtägare ska lära känna din båt och få tips på vad du ska kolla och vad du kan tänkas behöva ta med dig för ett tryggt båtliv. Genom att upptäcka slitna detaljer i tid, eller att något inte fungerar som det ska ombord eller saknas, kan du undvika obehagliga eller farliga situationer till sjöss. Ett säkrare och tryggare båtliv blir också ett roligare båtliv. Passa på att påbörja säkerhetskontrollen innan du lägger båten i sjön, och avsluta när den kommit i. Under säsongen kan du kolla av vissa punkter regelbundet, och vissa kan vara bra att checka inför varje längre tur. Anvisningar i verktyget ger dig tips om kontrollintervall. Och du! Passa på att ta med din partner eller lite äldre barn i kontrollen, så är ni fler som känner till viktiga och känsliga punkter!

Du hittar egen säkerhetskontroll på batunionen.se under Sjösäkerhet, batunionen.se/sjosakerhet/saker-bat/egen-sakerhetskontroll/

Mycket nöje med din båt, önskar Sjösäkerhetskommittén i Svenska Båtunionen!

Laddning av elbil.

En påminnelse att laddning av elbil är lika otillåtet som att ta sällskapets andra drivmedel som till exempel diesel.

Vi köper alla vårt bränsle själva.

Anslag för att skrota uttjänta fritidsbåtar.

Havs och vattenmyndigheten har under 2022 avsatt pengar för Skrotningspremie av fritidsbåtar som täcker kostnaden för återvinning av båtar upp till 3 ton.

För att ta del av skrotningspremien krävs följande:
· Båten måste ha en fysisk och namngiven ägare.
· Transporteras till anvisad återvinningscentral.
· Vara tömd på miljöfarliga ämnen i enlighet med givna anvisningar.

För båtar som inte omfattas av skrotningspremien kostar det 3500kr/ton att skrota båten, med en minimumavgift motsvarande 1/2 ton. Vill du ha hjälp med transport så kontakta Båtskroten för ett prisförslag. Båten går in till Stena Recycling som säkerställer att den återvinns i enlighet med rådande miljöregler.

Önskar ägaren lämna båten själv måste hen anmäla det till Båtretur minst 5 arbetsdagar innan via mail.
Båtretur kommer att skicka ett intyg till ägaren där hen bekräftar sitt ägandeskap samt att båten är tömd på allt miljöfarligt avfall. Intyget lämnar ägaren eller transportören till återvinningsanläggningen.

OBS det får ALDRIG gå in miljöfarligt avfall med båten till återvinningsanläggningen. Ägaren av båten ansvarar för detta.

Som miljöfarligt avfall räknas: Drivmedel, Oljor, Bränslefilter, Oljefilter, Gasolflaskor, Brandsläckare, Nödraketer, Blymönja, Glykol, Batterier, Asbest samt att septitanken måste vara tömd.

För frågor och kontakt:

Båtskroten Sverige AB
Telefon 08-808181 eller 070- 002 50 03

Anmäl skrotning av båt här

Aktuellt

  • 2023-01-05

    Protokoll från årsmötet läggs upp i BAS under februari.

Nytt från förbundet

Nytt från Svenska Båtunionen

  • 2023-03-21

    Svenska Båtunionen, paraplyorganisationen för svenska båtklubbar, söker en medarbetare med ansvar för en av båtlivets viktigaste frågor - miljöfrågorna. Vår sakkunnige går på föräldraledighet och vi söker därför en vikarie för tjänsten från augusti t.o.m sista januari 2024. Kanske är du en student som ska göra praktik (VFU) eller vill göra ditt exjobb hos oss under våren och sedan fortsätta med ett vikariat från augusti 2023 till januari 2024.