Klubbholmen Axvik

Sektionsledare Roger Blomqvist   Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Axvik                                                                                                                                                                

Välkomna till Axvik                                   59°1'21.9"N 17°42'47.1"E

År 1949 fick sällskapet sin första klubbholme. Axvika Holmar arrenderades och blev en plats för fester och träffar.

Stig Wiktorsson minns den första gubbseglingen ut till Axvik:

- Alla kom städade och nyktra till festen. Ingen kunde heller ramla under bordet för vi låg till bords på en presenning i skogen och åt och drack och hade hejdlöst roligt natten igenom.

1950 byggdes dansbanan på Axvik till den stora kostnaden av 700 kr. Arbetet utfördes förstås ideellt. 1955 kom också klubbstugan på plats. 

Numera finns fasta bryggor, bastu och flytbryggor som ger plats åt ca 40 båtar på denna lilla vackra ö. Traditionellt midsommarfirande med dans på lövad bana samt kräftskivor i augusti är återkommande festligheter på Axvik.

För att säkert kunna ta sig in till ön med segelbåt ska du följa beskrivningen som finns. Stenen (ca 0,5 - 0,7m) som ligger i inseglingsrännan lite nordost om ön är markerad med en röd boj som ligger på stenen. Håll ca 10-15m väster om bojen så går du fri från stenen.

Har du en båt som går djupare än drygt 2 m ska du inte göra dig besväret att försöka gå in till ön när det är lågvatten. 

Det finns två stora bojar utlagda en bra bit utanför bryggorna. Där kan du göra fast dig om nordanvindar börjar blåsa. Då ligger du säkert, om än lite obekvämt. Om det är en hård nord eller nordostvind som blåser ska du inte gå in till ön. 

Ön har en barnvänlig grus-och sandstrand samt en gungställning. Det finns två stora ”uteplatser” med bord och stadiga bänkar samt grillplatser. Den största grillplatsen utgör en naturlig samlingsplats för alla som vill grilla och umgås. Den ena uteplatsen har också ett tak vilket gör att många gäster sitter där och umgås och äter mat även om det regnar.

Där har man också bra koll på de båtar som seglar förbi och på de båtar som är på ingång mot ön och även på de båtar som seglar förbi och fastnar på sandgrynnan nordost om ön.

Det finns ingen sophämtning på Axvik så var och en får ta hand om sitt avfall. Uppe i skogen bakom dansbanan ligger det två toaletter. I klubbstugan finns det ett litet kök med en gasolspis. Värme i storstugan kan man få kalla vår eller höstkvällar av en fotogenkamin. I stugan ryms det mat och sittplats för ca 50 personer.

Det finns inget sötvatten på ön.

Det finns bastu på ön som sbs medlemmar kan köpa nyckelbricka till av Hasse Larsson mot en lite avgift, Ved håller man med själv.

För icke medlemmar kostar det 50kr/natten, och som icke medlem kan man basta förutsatt att det finns medlem på plats som kan öppna, batsun är för icke medlemmar är självkostnadpris.

Axvik har två beskyddare. Det är korparna Hugin och Munin som håller vakt och påkallar uppmärksamhet om det behövs. Det gjorde dom den gången som det utbröt en skogsbrand på ön. Vid flera tillfällen har havsörnar försökt bosätta sig på ön men det har inte gått så bra. Det finns inte tillräckligt med stora stadiga tallar som orkar hålla ett tungt örnbo. Det övriga djurlivet på ön består av råttor, grodor, en och annan orm, småfåglar och sen förstås sjöfåglarna som finns runt ön, kanadagås, ejder, sothöna, fiskmås, trut, dopping och skrakfågel. Tyvärr har vi siktat en och annan skarv också de senaste åren men de har inte bosatt sig så nära ännu. Det har också siktats säl i vattnet norr om Lilla Axvik.

Vegetationen består av gräs, några få blommor, blåbär, vildhallon och svamp. Träd som du ser är rönn, björk, hassel, tall och gran.

Vakant
Ö-fogden

 

Folder

Länk till: FOLDER 2020

Eller som hopvikbar HÄR

 

Kontakt

Vill du komma i kontakt med klubben?
Bli medlem, byta bryggplats eller liknande.

Klicka här!

Kalender

Länk till: Kalender 2020

Kalender 2020  
tis 7 jan Styrelsem.19.00 
ons  5 feb Årsmöte 19.00
tors 13 feb Styrelsem.19.00
sön 1 mar S-vaktlistor öppna
tors 12 mar Styrelsem.19.00 
lör 28 mar Styrelsekonf.
tis 31 mar Båthant. öppnar
ons 1 apr Sjösätt-listor upp
tis 7 apr Styrelsem.19.00 
tors 16 apr Nya medl.Uppskj.
lör 18 apr Våffeldag Inställt
sön 19 apr Våffeldag Inställt
lör 25 apr Våffeldag Inställt
sön 26 apr Våffeldag Inställt
onsdagar maj Kvällsseglingar
tors 7 maj Styrelsem.19.00 
onsdagar jun Kvällsseglingar
tors 4 jun Styrelsem.19.00 
tis 9 jun Arbetsdag 18-21
lör 13 jun Sörmlandsregatta
fre 19 jun Mids-firan. Axvik
fre 19 jun Mids-firan. Fifång
fre-ons 5-10 juli Läger på Fifång
lör 8 aug Askö runt
lör 15 aug Kräftskiva Axvik
tis 1 sep Uppt-listor upp
tis 1 sep V-vaktlistor öppn.
tors 10 sep Styrelsem.19.00 
tors 17 sep Nya medl. 19.00
lör 19 sep Ärtköret m prisutd
lör 26 sep Soppdag
tors 8 okt Styrelsem.19.00 
tors 5 nov Styrelsem.19.00 
lör 7 nov Arbetsdag 9-12
sön 15 no Båthant. stänger
tors 26 nov Klubbmöte 19.00
tors 3 dec Styrelsem.19.00 
Kalender 2021  
tors 7 jan Styrelsem.19.00 
tors 11 febr Årsmöte 19.00