Skriv ut

 

Klubbholme Axvik

Ordförande  Anders Uvgård

Om Axvik                                   59°1'21.9"N 17°42'47.1"E

IMG 2093

En skön kväll på Axvik

 

b7d60969-ac8c-43c7-bef5-988e134a0f3d

Trivsam samvaro vid Axviks brygga.

År 1949 fick sällskapet sin första klubbholme. Axvika Holmar arrenderades och blev en plats för fester och träffar.
Stig Wiktorsson minns den första gubbseglingen ut till Axvik:

- Alla kom städade och nyktra till festen. Ingen kunde heller ramla under bordet för vi låg till bords på en presenning i skogen och åt och drack och hade hejdlöst roligt natten igenom.

1950 byggdes dansbanan på Axvik till den stora kostnaden av 700 kr. Arbetet utfördes förstås ideellt. 1955 kom också klubbstugan på plats. 

Numera finns fasta bryggor och flytbryggor som ger plats åt ca 40 båtar på denna lilla vackra ö.  Traditionellt midsommarfirande med dans på lövad bana samt kräftskivor i augusti är återkommande festligheter på Axvik.

Välkomna till Axvik

För att säkert kunna ta sig in till ön med segelbåt ska du följa beskrivningen som finns. Stenen (ca 0,5 - 0,7m) som ligger i inseglingsrännan lite nordost om ön är markerad med en gul boj som ligger på stenen. Håll ca 10 m väster om bojen så går du fri från stenen och samtidigt fri från det grunda vassområdet. Har du en båt som går djupare än drygt 2 m ska du inte göra dig besväret att försöka gå in till ön när det är lågvatten. 

Det finns två stora bojar utlagda en bra bit utanför bryggorna. Där kan du göra fast dig om nordanvindar börjar blåsa. Då ligger du säkert, om än lite obekvämt. Om det är en hård nord eller nordostvind som blåser ska du inte gå in till ön. 

Ön har en barnvänlig grus-och sandstrand. Där finns två stora ”uteplatser” med bord och stadiga bänkar samt grillplatser. Den största grillplatsen utgör en naturlig samlingsplats för alla som vill grilla och umgås. Den som först kommer ut till ön på fredagseftermiddagarna tänder grillen. Grillbädden underhålls sedan så att den räcker under hela kvällen. Den ena uteplatsen har också ett tak vilket gör att många gäster sitter där och umgås och äter mat även om det regnar. Där har man också bra koll på de båtar som seglar förbi och på de båtar som är på ingång mot ön och även på de båtar som seglar förbi och fastnar på sandgrynnan nordost om ön.

Det finns ingen sophämtning på Axvik så var och en får ta hand om sitt avfall. Uppe i skogen bakom dansbanan ligger det två toaletter. I klubbstugan finns det ett litet kök med en gasolspis. Värme i storstugan kan man få kalla vår eller höstkvällar av en fotogenkamin. I stugan ryms det mat och sittplats för ca 50 personer.

För er som har flera gäster med sig än vad man har sovplats i båten finns möjlighet att sova över på "Brittis Hotell". Där finns två sängar med madrasser och kuddar. Sovsäck eller täcken får du hålla med själv. SBS klubbnyckel passar till hänglåset. När det är fester på Axvik är det bra att boka plats på ”hotellet” i förväg. Det gör du enklast genom att ringa hamnfogden.

En matkällare finns att ställa in matvaror i. Obs ! Maten ska förvaras väl täckt för det bor råttor på ön. Det finns inget sötvatten på ön.

Axvik har två beskyddare. Det är korparna Hugin och Munin som håller vakt och påkallar uppmärksamhet om det behövs. Det gjorde dom den gången som det utbröt en skogsbrand på ön. Vid flera tillfällen har havsörnar försökt bosätta sig på ön men det har inte gått så bra. Det finns inte tillräckligt med stora stadiga tallar som orkar hålla ett tungt örnbo. Det övriga djurlivet på ön består av råttor, grodor, en och annan orm, småfåglar och sen förstås sjöfåglarna som finns runt ön, kanadagås, ejder, sothöna, fiskmås, trut, dopping och skrakfågel. Tyvärr har vi siktat en och annan skarv också de senaste åren men de har inte bosatt sig så nära ännu. Det har också siktats säl i vattnet norr om Lilla Axvik.

Vegetationen består av gräs, några få blommor, blåbär, vildhallon och svamp. Träd som du ser är rönn, björk, hassel, tall och gran.

Kontakt

Vill du komma i kontakt med klubben?
Bli medlem, byta bryggplats eller liknande.

Klicka här!

Kalender

Länk till  KALENDER 2018

2018

Mars

01 Sommarvaktslistor kommer upp
06 Styrelsemöte
24-25 Styrelsekonferens
31 Båthanteringen öppnar 
April
03 Styrelsemöte
07 Våffeldag Torpa
08 Våffeldag Torpa
09 Möte Nya medlemmar
21 Våffeldag Torpa
22 Våffeldag Torpa
Maj
Onsdagsseglingar tom 6/5
08 Styrelsemöte
29 Styrelsemöte
Juni
05 Arbetskväll 18 - 21
06 Sista onsdagsseglingen
09 Sörmlandsregattan
16 SBS 70-årsjubileum FEST
22 Midsommarfester Axvik och Fifång
Augusti
11 Askö runt
18 Kräftskiva Axvik
September
01 Vaktlistor kommer upp 
01 Upptagningslistor kommer upp
04 Styrelsemöte
05 Möte Nya medlemmar19.00
22 Ärtköret med prisutdelning
28 PUB-afton
Oktober
02 Styrelsemöte
06 Soppdag Torpa
27 Arbetsdag 09-12
November
06 Styrelsemöte
07 Klubbmöte
15 Båthanteringen stänger
December
04 Styrelsemöte
 
2019
Januari
08 Styrelsemöte
Februari 
06 Årsmöte
Copyright © 2018 Södertälje Båtsällskap Torpavägen 2 151 38 Södertälje . Template designed by olwebdesign.